(untitled) (Шевченкознавчі студії, 2024)
Вступ. У статті на матеріалі сучасних українсько-грузинських літературних взаємин простежується рух наукової думки у їх вивченні. Активна взаємодія дослідницьких підходів – генетично-контактного і порівняльно-типологічного змінили загальну парадигму, спричинили нові напрямки порівняльних студій, позначилися на розробці проблемно-тематичних, художніх моделей. Методи. Робота виконана з використанням комплексу методів: історико-літературного, контактно-генетичного, порівняльно-типологічного. У статті використані концептуальні положення праць із культурології, рецептивної естетики, етноімагології, перекладознавства, інтермедіальних і постколоніальних студій. Результати дослідження. Знайомство із сучасними українсько-грузинськими порівняльними студіями показало, що залежно від матеріалу, мети автори змінюють методи дослідження. Опертя на методологічні положення теорії літератури урізноманітнює характер зіставлень, активізує напрацювання рецептивної естетики, імагології, наратології. Спостереження над українсько-грузинськими порівняльними студіями свідчить про важливість підготовки картвелологів та україністів, важливість володіння мовами оригіналу, що позначається на відборі матеріалу для зіставлень, а також глибшому дослідженні проблем порівняльної поетики, застосуванні міждисциплінарних підходів тощо. Висновки. Зміна компаративних підходів у вивченні українсько-грузинських літературних взаємин – відхід від домінуючих моментів позитивістської фази, використання зіставно-типологічних кардинально змінило студії, наповнило їх новим змістом. Дослідження дозволили повніше відчути зміни в національних літературах, основні тенденції їх розвитку, проблематику, жанрову специфіку. І, врешті, «впустити» в поле вивчень сучасну літературу з тим, щоб картина її розвитку була повнішою, ширшим концептуальне поле, в якому розвивається кожна із літератур. _____________ Список використаних джерел Баканідзе, О. (1984). З історії грузинсько-українських літературних і театральних зв’язків. Ганатлебіс. Баканідзе, О. (1985). Нариси з української літератури. Т. 1. ТДУ. Бакандідзе, О. (2009). Собор мудрості. Універсалі. Баканідзе, О. (2004). Українська література. Т. 3. ТДУ, груз. м. Будний, В., Ільницький, М. (2008). Порівняльне літературознавство. НаУКМА. Веллек, Р. (2009). Криза компаративістики // Сучасна літературна компаративістика. Стратегії і методи. Антологія. НаУКМА. Галета, О. (2023). Нова словесність: українська література в антропологічній перспективі. УКУ. Грицик, Л. (2010). Українська компаративістика: концептуальні проекції. Юго-восток. Зепетнек, С.Т. (2009). Нова компаративістика як теорія і метод // Сучасна літературна компаративістика: стратегії і методи. Антологія. НаУКМА. Касперський, Е. (2006). Про теорію компаративістики // Література. Теорія. Методологія. НаУКМА. Методології сучасної літературної компаративістики. Вступ // Збірник наукових праць відділу компаративістики Інституту літератури імені Т. Шевченка НАНУ (2020) / за ред. Г. Сиваченко. Мушкудіані, О. (1986). З історії українсько-грузинських літературно-культурних взаємин ХІХ – початку ХХ ст. Наукова думка. Мушкудіані, О. (1991). Українсько-грузинські літературно-культурні зв’язки 20-30-х рр. ХХ ст. Наукова думка. Мчеделадзе, І. (2019). Пострадянський грузинський та український літературний дискурс у контексті пост колоніалізму. ТДУ, груз. м. Мчеделадзе, І. (2015) Травматичний наратив в українській літературі // Наукові праці інституту україністики ТДУ, груз. м. Надутая, Т., Липина, В. (2015). Проблематика и поэтика творчества Эми Тан в аспекте литературной имагологии. Іновація. Наливайко, Д. (2007). Компаративістика в системі літературознавчих дисциплін // Компаративістика й історія літератури. Акта. Наливайко, Д. (2009). Літературна компаративістика вчора і сьогодні // Сучасна літературна компаративістика: стратегії і методи. Антологія. НаУКМА Наливайко, Д. (2007). Сучасне порівняльне літературознавство як третій етап наукової компаративістики // Той, хто відродив Могилянку. Збірник на пошану В’ячеслава Брюховецького. НаУКМА. Наливайко, Д. (2006). Теорія літератури й компаративістика. НаУКМА. Наливайко, Д. (2009). Французька літературна компаративістика: історія, характеристика // Національні варіанти компаративістики. Стилос. Ремак, Г. (2009). Літературна компаративістика: її визначення та функції // Сучасна літературна компаративістика: стратегії і методи. Антологія. НаУКМА. Рубчак, Б. (1990). Бо в нас немає часу // Сучасність. № 11. Синиченко, О. (1968). Грузинська література на Україні у повоєнні роки (1945 – 1967). Бібліографічний покажчик // Райдужними мостами. Українсько-грузинські літературні зв’язки. Дніпро. Синиченко, О. (1969). Українська грузиніана 1966 року. Бібліографічний покажчик // Радянське літературознавство. № 5. Українська літературна газета. 2024. 6 червня. Халимоненко, Г. (2020). Історія грузинської літератури. Український письменник. Хведелідзе, Р. (2015). Проблеми перекладу та літературних зв’язків. Універсалі, груз. м. Чілачава, Р. (2024). Бельканто. Ярославів вал. Чілачава, Р. (2024). Листи Чапи до собак і людей усього світу. Книга війни. Богдан. Чілачава, Р. (2004). «Майже кіло віршів, та всі хореями восьмистопними», або народження українського витязя // Руставелі Шота. Витязь в тигровій шкурі. Мистецтво. Чхараташвілі, С. (2015). Українські шістдесятники та Грузія. ТДУ, груз. м.Ďurišin, D. (1984). Theory of Literary Comparatistics. Publishing House of the Slovak Academy of Sciences. Ďurišin, D. (1984). Theory of Literary Comparatistics. Publishing House of the Slovak Academy of Sciences