(untitled) (Шевченкознавчі студії, 2023)
У статті розглянено образ російського живописця Карла Брюллова у діарних текстах його учнів Аполлона Мокрицького, Тараса Шевченка і Льва Жемчужникова. Зіставлення спогадів, мемуарних фрагментів і щоденникових записів дозволяє побачити яскраві подробиці й нюанси спілкування, риси характеру, особисті якості, творчі й педагогічні методи відомого митця та професора Академії мистецтв. Щоденник Мокрицького дає змогу відтворити події 1836–1840 рр., коли молодий художник навчався у Брюллова. Сповнений безпосередніх емоційних вражень та реальних свідчень твір зберігає субʼєктивну інтерпретацію складної і неоднозначної постаті вчителя й усіх подій, повʼязаних із ним. У спогадах Жемчужникова і «Журналі» Шевченка згадки про Брюллова мають мемуарний характер. ______________ СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ • Генералюк Л. Універсалізм Шевченка: Взаємодія літератури і мистецтва. – Київ: Наук. думка, 2008. – 544 с. • Дневник художника А. Н. Мокрицького / составитель Н. Л. Приймак. – Москва: Изобразительное искусство, 1975. – 272 с. • Жемчужников Л. М. Мои воспоминания из прошлого / вст. ст. и общая ред. А. Г. Верещагиной. – Ленинград: Искусство, 1971. – 446 с. • Шевченківська енциклопедія: у 6 т. – К., 2012. – Т. 1: А–В. – 744 с. • Шевченко Т. Г. Повне зібрання творів: у 12 т. – Т. 5: Щоденник. Автобіографія. Статті. Археологічні нотатки. «Букварь южнорусский», записи народної творчості. – К.: Наукова думка, 2003. – 496 с.