(untitled) (Шевченкознавчі студії, 2022)
У статті розглянуто розвідки Василя Щурата про творчість Шевченка, написані на межі ХІХ і ХХ ст. Уведено й проаналізовано тексти заміток ученого, опубліковані в часописах «Зоря», «Буковина», «Руслан», які досі не обговорювалися в шевченкознавстві. З’ясовано, що студії історико-літературного характеру В. Щурата засвідчили рецепцію Шевченка та спроби подолати культ поета в галицькій критиці, що склався в другій половині ХІХ ст. На актуальність розвідок науковця серед галицького читача вказували рецензії І. Франка, В. Лукача, І. Копача, оприлюднені в тогочасній періодиці. Підкреслено цінність доробку В. Щурата на межі століть, оскільки в обставинах відрубності Галичини від Наддніпрянської України необхідні були дослідники Шевченкової творчості, які б орієнтувалися в культурній епосі зазначеного періоду. ______________ СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ • Антонович В. Последние времена козачества на правой стороне Днепра: по актам с 1679 по 1716 год / В. Антонович. Киев : Тип. Е. Федорова, 1868. 197 с. • Антохій М. Шевченкознавство / М. Антохій // Енциклопедія українознавства: Словникова частина / Перевидання в Україні. Львів : Наукове товариство ім. Т. Шевченка у Львові, 2000. Т. 10: Х–Я. С. 3823–3835. • Белинский В. Г. Гайдамаки. Поэма Т. Шевченка / В. Белинский // Отечественные записки. 1842. Т. ХХII. № 5. Отд. VI. С. 12–14. • Возняк М. Народини культу Шевченка в Галичині / М. Возняк // Неділя. 1911. № 11-12. С. 2. • Даниленко І. Подражаніє, наслідування / І. Даниленко // Шевченківська енциклопедія : В 6 т. Київ : Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, 2015. Т. 5. С. 215–216. • Дисак Ф. Штрихи до шевченкіани В. Щурата / Ф. Дисак // Українська періодика: історія і сучасність: Доповіді та повідомлення четвертої Всеукраїнської науково-практичної конференції. Львів : [б. в.], 1997. С. 257–263. • Драгоманов М. Політичні пісні українського народу XVIII–XIX ст. / М. Драгоманов. Женева : Печатня «Громади», 1885. Ч. І. Розділ 2. 227 с. • І. Ф. [Франко І.] [Рец. на кн.] / І. Франко // Житє і слово. 1894. Т. ІІ. Кн. 6. С. 482. – Рец. на кн.: Василь Щурат. Замітки до поеми Тараса Шевченка «Чернець». [Передрук з «Діла». У Львові 1894]. • Каллаш В. Палий и Мазепа в народной поэзии / В. Каллаш // Этнографическое обозрение. 1889. Кн. 2. С. 80–123. • Кирчів Р. Ф. Літературознавча спадщина В. Щурата / Р. Кирчів // Записки Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України: [Зб. наук. праць]. Київ : Наукова думка, 1993. Вип. 2. С. 86–95. • Козак Л. Тарас Шевченко в рецепції Василя Щурата / Л. Козак // Українське літературознавство. 2011. Вип. 73. С. 212–219. • Комишанченко М. П. З історії українського шевченкознавства: Творчість Т. Г. Шевченка в оцінці дожовтневого літературознавства / М. П. Комишанченко. Київ : Вид-во Київського університету, 1972. 389 с. • Копач І. [Рец. на кн.:] / І. Копач // Записки Наукового товариства імені Шевченка. 1895. Т. VI. Кн. 2. С. 40–42. – Рец. на кн.: Щурат В. Замітки до поеми Тараса Шевченка «Чернець», Льв., 1894. 38 с. (Передрук з «Діла»). • Костомаров Н. Воспоминание о двух малярах / Н. Костомаров // Науково-публіцистичні і полемічні писання Костомарова, зібрані заходом Академічної комісії української історіографії / За ред. М. Грушевського. Київ : Державне видавництво України, 1928. С. 86–93. • Лебідь-Гребенюк Є. Щурат Василь / Є. Лебідь-Гребенюк // Шевченківська енциклопедія : В 6 т. Київ : Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, 2015. Т. 6. С. 1033–1034. • Лукич В. [Левицький В.] [Рец. на кн.:] / В. Лукич // Зоря. 1895. Ч. 5. 1 (13) березня. С. 100. – Рец. на кн.: Замітки до поеми Тараса Шевченка «Чернець», написав Василь Щурат. Передрук з «Діла». У Львові, 1894. 38 с. • Петров Н. И. Очерки истории украинской литературы ХІХ столетия / Н. Петров. Киев : В типографии И. и А. Давиденко, 1884. 457 c. • Росовецький С. Біблійні мотиви у творчості Шевченка / С. Росовецький // Теми і мотиви поезії Тараса Шевченка. Київ : Наукова думка, 2008. С. 344–372. • Смілянська В. Шевченкознавство: 1860-ті. 1870-ті. 1880-ті / В. Смілянська // Шевченківська енциклопедія : В 6 т. Київ : Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, 2015. Т. 6. С. 915–919. • Учасник [Щурат В.] Вечір в пам’ять тридцять дев’ятих роковин смерти Тараса Шевченка в Бродах / В. Щурат // Руслан. 1900. Ч. 107. 12 (25) травня. С. 2. • Франко І. Шевченко і Єремія / І. Франко // Літературно-науковий вістник. 1904. Т. ХХVІ. Кн. 6. С. 170–173. – Рец.: [Щурат В.] Тарасові вечерниці у Відні // Руслан. 1904. Ч. 106. 13 (26) травня. • Шубравський В. Шевченко в критиці кінця ХІХ – початку ХХ ст. / В. Шубравський // Шевченкознавство. Підсумки і проблеми. Київ : Наукова думка, 1975. С. 81–128. • Щурат В. Замітки до поеми Тараса Шевченка «Чернець» / В. Щурат. Львів : З друкарні Наукового товариства ім. Шевченка, 1894. 38 с. • Щурат В. З житя і творчости Тараса Шевченка / В. Щурат. Львів : Накладом автора, 1914. 68 с. • Щурат В. Пам’яті Тараса Шевченка / В. Щурат // Буковина. 1896. Ч. 50. 3 (15) березня. С. 2–3. • Щурат В. Світла й тіні. IV / В. Щурат // Зоря. 1896. Ч. 5. 1 (13) березня. С. 98–100. • Щурат В. Святе письмо в Шевченковій поезії / В. Щурат. Львів : Видав Михайло Петрицький, [1904]. 68 с. • [Щурат В.] Тарасові вечерниці у Відні / В. Щурат // Руслан. 1904. Ч. 106. 13 (26) травня. С. 1–2. • Щурат В. Шевченко в світлі критики Скабичевського / В. Щурат // Зоря. 1895. Ч. 5. 1 (13) березня. С. 95–97. • Щурат С. Василь Щурат (Життя і науково-літературна діяльність) / С. Щурат // Щурат В. Вибрані праці з історії літератури. Київ : Видавництво Академії наук Української РСР, 1963. С. 3–24. • Non severus [Франко І.] Шевченко і критики / І. Франко // Літературно-науковий вістник. 1904. Т. ХХVІІІ. Кн. 11. С. 116–129.