(untitled) (Шевченкознавчі студії, 2020)
У статті у двох аспектах – реально-біографічному і суто літературознавчому – проаналізовано згадки про романи французького белетриста Поля де Кока «Андре Савояр» і «Брат Жак» у Шевченковій повісті «Художник». Висловлено міркування про міру достовірності описаних у повісті відповідних епізодів, розглянуто їхню функціональну значущість і художню семантику. Запропоновані спостереження доповнюють вивчення Шевченкової лектури, з одного боку, а з другого – сприяють повнішій характеристиці головного героя чи не найкращого прозового твору письменника. _____________ Список використаних джерел А. А. А. Андрей Савояр <...> // Северная пчела. – 1832. – 12 июля, No 158. Андрей Савояр <...> // Северная пчела. – 1832. – 8 февр., No 31. Белинский В. Г. Полн. собр. соч. : в 13 т. / В. Г. Белинский. – М., 1953. – Т. 1. – 574 c. Боронь О. Спадщина Кобзаря Дармограя: джерела, типологія та інтертекст Шевченкових повістей / О. Боронь. – К., 2017. – 496 с. [Зайцев И. К.] Воспоминания старого учителя И. К. Зайцева. 1805–1887 // Русская старина. – 1887. – Т. LIV, июнь. – С. 663–691. [Кок Поль де] Андрей Савояр. Роман Поль-де-Кока. Переведенный с франц. Н. П-м и Ф. С-м : в 5 ч. – СПб., 1831. – Т. 1. – 173 с.; Т. 2. – 188 с.; Т. 3. – 196 с.; 1832. – Т. 4. – 204 с.; Т. 5. – 230 с. [Кок Поль де] Брат Яков. Роман. Соч. Поль-де-Кока. Пер. с. франц. В. М. – М., 1860. – Ч. 1. – 167 с.; Ч. 2. – 159 с.; Ч. 3. – 171 с.; Ч. 4. – 167 с. Поль де Кок // Северная пчела. – 1838. – 17 мая, No 109. Прийма Ф. Я. Шевченко и русская литература XIX века / Ф. Я. Прийма. – М.; Л., 1961. – 410 с. Рейтблат А. И. Как Пушкин вышел в гении : Историко-социологические очерки о книжной культуре Пушкинской эпохи / А. И. Рейтблат. – М., 2001. – 328 с. Русские писатели. 1800–1917 : биограф. словарь. – М., 2007. – Т. 5. – 816 с. Шевченко Т. Г. Повне зібр. творів : у 12 т. / Т. Г. Шевченко. – К., 2001– 2014. – Т. 3. – 591 c; Т. 4. – 599 с. Annales françaises des arts, des sciences et des lettres. – Paris, 1822. – T. 10. – 403 p.