(untitled) (Шевченкознавчі студії, 2020)
У статті зіставлено різні переклади «Заповіту» Тараса Шевченка і Національного гімну Франції Марсельєзи. Проаналізовано дві ціннісні системи та специфічні психолекти ностальгії, агресії, умиротворення. Актуальність статті зумовлено значенням поетичних творів поета для розбудови незалежної і вільної України. Мета полягає у визначенні основних психолектів поета та їх співвідношення. Перший та другий катрени «Заповіту» містять непереможну, спокійну, тиху велич і красу образів Батьківщини поета. Вони ґрунтуються на ностальгічному психолекті. Третій та четвертий катрени є найбільш дискусійними, але при цьому вражають кожного своєю бадьорістю, силою віри в майбутнє України, її визволення від ворогів. У п’ятому катрені поет закликає український народ встати й здобути собі волю. Психолект цього катрену акцентує бунтівний образ. У шостому, останньому катрені поет просить згадати його в сім’ї великій, вольній, новій. Психолект умиротворення забезпечує ідеальний спокій у громаді вільних людей. Загальна гармонійність звучання цього поетичного шедевру досягається урівноваженням між мотивами агресії та умиротворення. У подальших дослідженнях будуть проаналізовані психолекти поетичних творів Тараса Шевченка, політичних діячів України і Франції. ___________ Список використаних джерел Андреев Д. Л. Роза мира. Метафилософия истории / Д. Л. Андреев. – М., 1991. – 288 с. Барабаш Ю. Просторінь Шевченкового Слова / Ю. Барабаш. – К., 2011. – 501 с. Десять заповідей. Инструкция агітаторам-коммунистам на Украинъ (Речь Народного Комиссара тов. Троцкого к курсисткам [siс!]) // Київ. – No 12. – 1990. – С. 113–115. Дорошенко Д. Історія України. – Львів, 1942. – 252 с. Крючков Г. Г. Передмова / Г. Г. Крючков // Ткаченко А. Українсько-французькі зв’язки в особах, подіях та легендах. – Луганськ, 2007. – С. 7–9. Наливайко Д. С. Історія і міфологія у Шевченка: у контексті європейського романтизму / Д. С. Наливайко // Тарас Шевченко: європейська культура. – К., 2000. – С. 20. Фаріон І. "Ворог ніколи сам не загине, як роса на сонці" / І. Фаріон // Держава 2000. – No 23(609). – 2012. – С. 2–3. Цалай-Якименко О. С. "Заповіт" Т. Г. Шевченка – народна революційна пісня / О. С. Цалай-Якименко // Народна творчість та етнографія. – 1963. – No 1. – С. 3–11. Шевченківська енциклопедія : в 6 т. / редкол. : М. Г. Жулинський (гол.) та ін. – К., 2015. – T. 6. – 1120 с. Шевченко Т. Г. Повне зібр. творів : у 12 т. – К., 1989. – Т. 1. – С. 528. Шевченкознавство в сучасному світі / Н. Л. Білик, І. П. Бондаренко, Г. Г. Верба та ін. – К., 2014. – 463 с.