(untitled) (Шевченкознавчі студії, 2025)
У статті розглядається глибинний зв’язок постаті Тараса Шевченка з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, зокрема в контексті сучасних мультидисциплінарних гуманітарних ініціатив. Центральним об’єктом аналізу є проєкт "Шевченківці про Шевченка", ініційований університетською спільнотою до 210-річчя з дня народження поета. Проєкт об’єднує викладачів, випускників і дослідників різних галузей знання у серії відеодискусій, присвячених переосмисленню постаті Шевченка. Завдяки використанню міждисциплінарного підходу, зокрема залученню філологів, істориків, філософів, представників природничих наук і новітніх технологій, проєкт сприяє глибшому розумінню ролі Шевченка в сучасному суспільному й культурному контексті. Водночас ініціатива виконує важливу функцію в рамках університетської комунікаційної стратегії, зміцнюючи корпоративну культуру та консолідуючи спільноту навколо спільних цінностей. У добу цифрових трансформацій та гібридної війни за ідентичність проєкт "Шевченківці про Шевченка" є багатофункціональним. По-перше, він демонструє, як академічне середовище може виходити за межі традиційних аудиторій, створюючи відкритий і живий простір для діалогу з громадськістю. По-друге, проєкт робить вагомий внесок у розвиток україномовного контенту на YouTube, заповнюючи нішу якісного гуманітарного відео. По-третє, через залучення представників різних факультетів, ініціатива формує культуру міждисциплінарного діалогу, що розширює гуманітарне поле в університетському середовищі. По-четверте, проєкт зміцнює корпоративну ідентичність Університету, об’єднуючи спільноту довкола постаті Тараса Шевченка як символу спадкоємності, культурної пам’яті та національної гідності. Нарешті, "Шевченківці про Шевченка" є моделлю, що може бути легко масштабована та адаптована для інших освітніх, громадських і культурних проєктів, слугуючи потужним інструментом гуманітарної комунікації та реукраїнізації публічного простору.