ПРОБЛЕМИ ЕДИЦІЇ «ЖУРНАЛУ» У АКАДЕМІЧНИХ ЗІБРАННЯХ ТВОРІВ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА: ІСТОРІЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ (Шевченкознавчі студії, 2020)
У статті проаналізовано видання «Журналу» у складі п'яти повних зібрань творів Тараса Шевченка, підготовлених у різний час Академією наук. Авторка зосередилася на основних характеристиках, спільних для усіх видань — повнота, науково обґрунтовані коментарі, увага до потреб реципієнта (необхідний довідково-пояснювальний апарат). Також дослідниця стисло окреслила запропоновані зміни та виправлення у наступному академічному виданні щоденника поета, зокрема: послідовно ставити квадратні дужки при відновленні букв або частин слів, пропущених автором, зберігати рубрикацію оригіналу, поновити українську фонетики тексту, залишити без змін своєрідне написання слів, що маркують дух епохи._____________Список використаних джерелДзира Я. Козацький правопис поета (Чи маємо академічне видання творів Шевченка?) // MAPPA MUNDI. Зб. наук. пр. на пошану Ярослава Дашкевича з нагоди його 70-річчя (Studia in Honorem Jaroslavi Daškevyč Septuagenario Dedicata). – Львів ; Київ ; Нью-Йорк, 1996. – С. 616–63.Єфремов С. Літературний автопортрет Шевченка // Шевченко Т. Повне зібр. творів / Т. Шевченко. – К., 1927. – Т. 4. – 787 с.Лотман Ю. М. К проблеме нового академического издания Пушкина  / Ю. М. Лотман // Пушкин: Биография писателя ; Статьи и заметки, 1960–1990. "Евгений Онегин": Комментарий / Ю. М. Лотман. – СПб., 1995. – С. 369–373.Шевченківська енциклопедія : у 6 т.– К., 2012. – Т. 2. – 760 с.Шевченківський словник : у 2 т. – К., 1976. – Т. 1. – 415 с.Шевченко Т. Г. Повне зібр. творів : у 12 т. – К., 2001–2014.Шевченко Т. Щоденник / упоряд. та комент. С. Гальченко ; вст. ст. І. Дзюба. – Л., 2014. – 280 с.
Keywords: eдиція, реципієнт, щоденник, рукопис, метод транскрипції